Te digitális könyvelőd – Hepp Könyvelő Cégcsoport

Hívj minket:

(1) 49 000 94

Blogs

SZOCHO kedvezmények
László | október 1, 2023

A SZOCHO-kedvezményeket szeretném bemutatni ma. A munkahelyvédelmi akcióterv által bevezetett kedvezmények 2014-ben léptek hatályba, de azóta is folyamatosan változnak.

A szocho mértéke 19,5%, 2020 július 1-től viszont 17,5%-ra csökken. Mi is a szocho?

A szociális hozzájárulási adó a kifizetőt, az egyéni vállalkozót, a mezőgazdasági őstermelőt terhelő fizetési kötelezettség. De ez nagyon tömören, lerövidítve van megfogalmazva. Ennek az adónak nem alanya a saját jogú nyugdíjas, az özvegyi nyugdíjban részesülő olyan egyéni vállalkozó, aki a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt már betöltötte, a mezőgazdasági őstermelő abban az évben, a melyet megelőző adóévben az SZJA törvény alapján mezőgazdasági kistermelőnek minősült.

Ennyi tömören a szocho.

Alapja az adóalapot képező jövedelem.

A kifizetőt terheli az adókötelezettség: a béren kívüli juttatások, a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások, valamint a kamatkedvezményből származó jövedelemmel összefüggésben.
Most menjünk át a kedvezményekre. Kicsit kevesebb van, mint 2 évvel ezelőtt. De azért még mindig érdemes figyelembe venni a kedvezményre jogosultak listáját.
2019 január 1-je előtt, mint írtam, több volt a kedvezményezettek köre.
Átmeneti szabály alapján még továbbra is érvényesíthető, ha valaki megkezdte: a 25 év alattiak 2 éves foglalkoztatását, a tartósan álláskeresőékét, az anyasági ellátás folyósítása után, illetve alatt történő munkavállaló foglalkoztatását, illetve, a szabad vállalkozási zónákban működő vállalkozások foglalkoztatását.
Ezek azért élnek még, mert 2, 2+1, illetve 3+2 évre történt a kedvezmény érvényesítése. A plusz jelek a szocho mértékének változását jelzik.

Most érvényes kedvezmény:
-szakképzettséget nem igénylőmunkakör: / a FEOR itt 9-essel kezdődik/. Van egy-egy darab 6-os, 7-es, 8-as FEOR számú munkakör, ami mezőgazdasági gép karbantartója, javítója. Ez mezőgazdasági munkakörhöz tartozik. Itt a kedvezmény a bruttó munkabér, de legfeljebb a minimálbér után a 17,5%-os adómérték 50%-a. Korlátozása, hogy csak és kizárólag szakképzettséget nem igénylő munkakörben kell foglalkoztatni a munkavállalót.
-munkaerőpiacra lépők kedvezménye: itt azokra érvényes a kedvezmény, akik a foglalkoztatást megelőző 275 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkeztek csak biztosítási jogviszonnyal. Az első két évben a minimálbér után 17,5%-kal megállapított összeggel, és 50%-os a kedvezmény a 3. évben. Az igazolást a kedvezményről a NAV állítja ki a foglalkoztatónak. Tehát, ha valaki minimálbérre jelenti be a munkavállalót, az első két évben nincs szocho, a 3. évben 50%.
-3 vagy több gyermeket nevelő utáni kedvezmény: itt a legnagyobb a kedvezmény. 3+2 év. Tehát 3 évig a bruttó munkabér 17.5%-a a szocho. Ha valaki minimálbéres annak elengedik 3 évig, a következő 2 évben pedig 50%-ot kell fizetni. Ha garantált bérminimumos, akkor sem számottevő az összeg. Igazolást szintén a NAV-tól kell kérni.
-megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása: itt viszont a kedvezményt érvényesítheti az egyéni vállalkozó is. A kedvezményt dokumentumokkal kell érvényesíteni és legfeljebb a minimálbér kétszerese után az általános adómértékkel megállapított összeggel.
-van még a közfoglalkoztatás kedvezménye: /itt a garantált bér 130%-a után az adó mértékének 50%-a/, valamint a kutatók foglalkoztatása után érvényesíthető kedvezmény. Itt pedig legfeljebb 200 000 Ft után 17,5% adómérték 50%-a.

Nincs olyan, hogy több adókedvezményt vegyünk figyelembe. Részmunkaidős foglalkoztatásnál a kedvezményalapot nem kell csökkenteni. Egyszerűsített foglalkoztatásnál ezeket nem lehet érvényesíteni.

Ma elterveztem, hogy valami kis felüdülést adok nektek. De, ahogy el kezdtem írni, észrevettem, hogy semmikép nem tudom úgy alakítani az írást, hogy az egy kikapcsolódás legyen. Mentségemre szolgáljon, nem egy könnyed téma. Így is számok, úgy is számok. És azt nem lehet kihagyni belőle.

De, ha már szocho. SZÉP kártya szocho-mentességének határidejét korrigálták. 225/2020 kormányrendelet értelmében 2020. 12.31-ig utalt béren kívüli juttatás esetén nincs szocho fizetés, kizárólag SZJA van.

Legalább egy jó hírrel zártuk az írást.

Nézd meg a többi blog cikkünket

Sok érdekességet gyűjtünk össze folyamatosan, csemegézz belőlük.