Te digitális könyvelőd – Hepp Könyvelő Cégcsoport

Hívj minket:

(1) 49 000 94

Blogs

Jelentős változások a nyugdíjasok munkavállalásával összefüggésben
László | október 1, 2023

Júius 26-tól a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény hatályon kívül helyezi azon előírását, hogy a nyugdíjat igénylő azon a napon, amelytől a nyugellátás folyósítását kéri, nem állhat a biztosíti kötelezettséggel járó jogviszonyban. Tehát nem kell megszüntetni a biztosítási jogviszonyt (munkaviszonyt), ami végülis eddig is csak adminisztratív akadály volt.

Ugyanakkor hatályban marad, hogy az öregségi nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas:
* közalkalmazotti jogviszonyban,
* kormányzati szolgálati jogviszonyban, állami szolgálati jogviszonyban, állami vezetői szolgálati jogviszonyban, köztisztviselőként vagy közszolgálati ügykezelőként közszolgálati jogviszonyban,
* bírói szolgálati viszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, ügyészségi szolgálati viszonyban,
* a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti hivatásos szolgálati jogviszonyban vagy a Magyar Honvédséggel szerződéses vagy hivatásos szolgálati viszonyban áll.

Szintén nem módosulnak a rokkantsági ellátás, illetve rehabilitációs ellátás igénylése vonatkozásában a keresőtevékenység megszüntetésére vonatkozó előírások.

Ellenben a korhatár előtti ellátás esetén mostantól szintén nem kell a jogviszonyt megszüntetni.

A módosítás mind a nyugdíj, mind a korhatár előtti ellátás és szolgálati járandóság esetében a július 25-ét követő kezdőnappal benyújtott igényeket érinti, így aki a nyugellátást ezt megelőző dátummal kérte, a korábbi szabályok szerinti feltételeknek kell megfelelnie.

2019.01.01-től a nyugdíjas munkavállalók munkabérét kizárólag személyi jövedelemadó terheli majd, tehát nem kell tőlük semmilyen járulékot vonni, illetve nem kell utánuk szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetni.

Nézd meg a többi blog cikkünket

Sok érdekességet gyűjtünk össze folyamatosan, csemegézz belőlük.